♥Lagu BloG♥

♥♥♥...::iKLAN @ rYNn Blog::...♥♥♥

Sunday, August 29, 2010

~Bulan Pose

haih..
takan nak cite pasal perot yang asik berbunyik lagi kot..ekekekkee..
saje je..memandangkan perot pon dah asik bebunyik2 dan lapar yang melampau..ape kata kite rest sekejap..hihiii...sambil2 update blog sambil2 carik resepi..ekekekee...dah lama tol tak masak..semalam baru aku setat masak setelah seminggu dah tak masak kan..ekekekee..sejak 19hb aritu anibersary..sambung dengan demam, sambung dengan penyakit malas dan tade mood sampai semalam baru aku setat memasak balik untuk juadah berbuka pose untuk keluarga aku...ekekekeke...

sabtu lepas aku gi Jalan TAR...mak aii..tersumbat dek org yang penuh..tah ape yang mereka carik aku pon tatau, pensan aku nengok org..selalu nengok kete je jem..nie jem dalam bazar tu plak dek manusia yang kaya yang nak mengahabiskan duit muit dorg yang ado..

aku? kalu di ikotkan hati memang la malas nak melangkah ke sinun tu..tapi dek kerana terlalu marah dengan org kedai jual tudung kat warta yang mahal melampau tu aku gagahkan jugak la diri ni ke sinun tu..ekekeke

kol 12 aku berangkat ke sinun dengan en.papa, adek dan aku..atok jaga umah dengan bebudak..tak kose la nak hanggkut handbag comel aku tu..ekekeke..bia mereka dok umah lagi baik..takde pekdahnye pon nak bwk..tapi aku tol2 tak paham kat sana ada gak manusia yang aku jupe bawak anak2..hishhh..tetengah ari panas buta..kalu aku baik la tak yah bawak bebudak..kesian dorg..kang kalu demam kang padan muka dorg gak nak menjaga..hihiii...

aku gi naik STAR LRT laa..takde makne nye nak naik kete..hihii..kelakar pon ade naik LRT..siap begaduh2 ngan en.papa kata LRT kita naik kat belah sana la ape la..kakakak..lawak2..lintas jalan menjerit2 takot...hihii..lame sey tak naik LRT..last naik monorel dulu pon masa zaman cinta monyet masa skolah dulu pi KLCC...kakakaa..kecit2 dah pandai becinta...hishh..jangan nati anak2 ikot perngai aku nie sudah..hahahaa..aku selalu pesan kat en.papa...nanti kalu anak2 dah ade gulpren jangan nak marah2 dorg kalu nak gayut ke pe ke..bil tepon umah tinggi ke pe ke..maklom a..dulu masa zaman kami becinta bil tepon umah cecah ribu2an kata kau..ekeke..teringat lagi ayah sound tanak bayar bil kalu tetiap bulan aku buat perangai gitu..hahahaa...kesian mak ayah aku...padahal bukan cakap pe pon..cakap biasa2 je..hahahaa..tengok2 dengan org yang aku gayut lelame tu tak kawen dengan org yang tak penah tepon plak aku kawen...hahahahah..rugi tol bil tepon yang ayah aku bayo dulu tu..rugi2...

hahahahaa

aik..nak cite gi jalan tar tadi kan...hrmm..aku tak beli ape pon..beli tudung syiria comel satu dengan baju...gatal kan nak beli baju kurung lagi..ekekeke..tangan ni ha cam miang2 je nak kuarkan duit..lagi pon baju itu sangat cantik..en.papa kata aku pakai baju tu cam ketupat!!! kureng!!!!

lagi beli hape ek..ikot kan napsu sume nak beli tau..tapi tahan beb..tahan..banyak ongkos nak kuar nie..nak balik kampung lagi..nak pusing JB lagi pas raya..adeh...pengsan!!

aku beli tudung syiria 1, baju kurung moden 1, samping en.papa 1, samping anak 2 helai sebab anak dah 2, butang baju melayu si kubang 1, beg makeup 1...(hahahhaaa..beg makeup pon nak raya)tudung atah 3 helai...pin tudung atah...hrmmm...tu je kot..sandel si kubang 1, nak beli capal tu tapi en.papa kate takyah...!! haishh..jahat...!!baju kedah onyang 4, baju raya bibik 1..ekekeke..tu je kot..lupa ingatan dah...

letih woo... kol 430 baru tegedik2 nak balik naik LRT...kol 530 plak kene kuar umah sebab ada majlis buke pose dengan famly pakngah kat TITIWANGSA nelayan...ekeke..gambo lom upload..hahahaha...comel je sume..bayang kan hari sabtu aku yang sangat dasyat!!! berjaya aku lalui...cam nak gi lagi nie..nak carik brang umah plak..maklom la kerusi aku dah terkoyak si kubang tarik kulit..nak carik cover cussion tu..haihhh..jenuh...!!

ok laa..bye!!!

Friday, August 27, 2010

~ Hadoi..Lapar nye

ehehhehe..hari ni kelaparan..
tekak cam pait2 kelat...

apesal arini cam lapar sangat2..
kehkehkehhh...

tetibe teringat air mangga shake yang atok buat malam tadi...arghhhh...nikmatnya..sejuk nye..

arghhh...

tak saba nak tunggu esok...
nak makan besama keluarga besar..!!

arghhh....!

titiwangsa...tunggu aku!!
hrmm...bleh bawak anak2 aku amek gamba outdoor esok..wahhh...

baik punyeeeee~~

~ryNn

Thursday, August 19, 2010

~sedih sangat

kali ni aku btol2 sedih...aku rasa aku susah sangat la sekarang..letih..penat dan sebagainya... mana aku nak luahkan sume nie..aku betol2 nangis nie...cik aainaa takde dalam nie..bleh aku meleleh jap..uwaaa...

anak aku si kubang demam...memang dia kalau demam memang panas..aku sangat susah hati..hanya aku je yg tau kesusahan hati nie..dari ari rabu demam tak kebah2 lagi..kalu tak kebah lagi mau mlm nie aku kene bawak dia gi check darah..risau aku mengatasi segalanya..sepatutnya dalam bulan pose nie aku kene lebih banyak bersabar..tapi aku tak mampu bersabar... dah meleleh pepagi buta kat opis sebab stress sangat kat rumah.. dah 3 malam aku tak tido..sume aku kene uruskan..aku bukan merungut sebab anak aku demam...aku bukan tak sayang anak aku..aku sayang anak2 aku lebih dari diri aku sendiri..andai dapat aku tukar diri aku dengan anak2 aku, biarlah aku tanggung sakit demam abang tu..aku dah nangis dengan dia malam tadi..3 malam aku menangis dengan dia mintak dia sihat..dia pon nangis sekali dengan aku..dia cakap dia sayang aku..abang sayang mama...separuh jiwa aku pergi bila anak2 aku tak sihat/demam camnie...Allah je yang tau..

dulu aku tak penah rasa cam nie..sejak mak ninggal aku sorg2..aku sorg2 menanggung kerisauan terlampau nie..aku dok dgn ayah, en.papa dan atikah.. org lelaki biasa la.. dok rilek dia je..yang diorg tau isap rokok je..sakit hati aku...aku bukan merungut..cuma nak meluahkan perasaan.tak tau nak luah kat mana...dulu aku slalo borak ngan mak..share rasa susah hati nie dengan mak..biasala kan..kalau dengan mak, nanti mak akan cakap...jaram pale dengan air asam jawa la, bunga raya punya daun laa..mak buatkan sup la..mak jaga anak2 aku time demam...sekarang?? aduh..aku kene pandai2 sendiri...aku tak pandai maselahnye...

pagi tadi aku dah nangis dah kat opis...en.kamarul nampak plak..hadoi aii..kantoi...dia tak tau yang dalam kete aku dah kene bebel dengan en.papa kata aku nie cepat menggelabah la kalut la dan sebagainya..hati mama mana yang tak risau pa...hati mak mana yang tak risau...hati ibu mana yang tak risau???

aku tak paham dengan org lelaki..hadoi laa... hanya cakap rilek la rilek la rilek laa..saba la.saba la..saba laa....bila aku bising nati dorg akan cakap plak...abis...dah nak demam nak buat camne...haih....takde usaha ke nak tolong senangkan hati aku...hadoi...

kadang2 rasa cam nak lari jauh2 dari insan yang bernama lelaki...mereka sangat mengambil mudah dalam semua perkara...aku sebagai wanita selalu sangat pk dalam2...buat kajian baik buruk dan sebagainya...

camne ek..camne aku nak tenang kan hati aku nie...aku memang tak bleh anak tak sihat...tadi aku cakap kat en.papa mama nak lari rumah...tapi bila aku pk balik dah la anak aku demam takan aku nak lari plak..hadoi...tengok..tengok..aku je yang selalu pk...org laki ada pk tak korg rasa? arhgggghhhhhh!!

sungguh aku tekanan sekarang...

ayah aku pulak lagi rilek yang amat...baik tak yah ngadu pape dengan dia...ko kene hempok lagi dengan dia ada...sia2 je cakap ngan dia tu...ayah tu bukan ayah yang memahami..nati aku plak yang disalahkan lagi...dari mengundang rasa sakit ati baik aku sonyapkan ajo ape yang berbuku dalam hati nie...

adik?? adik aku?? korg ingat dia tau ape aku rasa?? yang dia tau hangin satu badan dia je kalu tak cukup tido ke pe...ade dia pk pasal kesusahan aku ni? baik dia tido membuta buat kilang taik mata + taik kambing dia lagi bagus!!! aku dah cukup hangin dah nie...mana aku nak lepas kan nie??

en.papa? en.papa pon same je cam ayah..baik tak yah cakap dari cakap...kang tak pasal2 aku plak yang kene lagi..buat menyakitkan hati..last2 aku jugak yang kene..

uwaaa..aku sangat sedih....

mak??

mak aku dulu kalu aku cite2 bersungut2 camnie nati dia akan cakap....
" ko ingat senang ke nak hidup ni yin..cam2 ko akan hadapi lagi nanti, solat, doa la..mudah2an nanti dipermudahkan....ape yang ko nak mak tolong (ibaratnye camtu) mak boleh tolong..."
selalunya kalu aku cite ape2 kat mak ape masalah yang aku hadapi mak akan tunjuk contoh org2 yang kalu buat cam nie akibatnya akan jadik camnie...so mata aku leh nampak..kalu aku buat gitu nanti aku jadik camtu..haih.,..dulu masa mak sakit kat putrajaya dulu mak tunjuk kat aku.."tu..budak tu ngandung tu..anak kembar, tapi tak bleh nak control perasaan dia terus jadik biol / gila...banyak2 solat supaya dijauhkan hasutan syaitan dari kita...." mak cakap...uwaa...aku akan ingat pesan mak tu...mak nak tunjuk kat aku supaya control diri aku..jangan cepat panik..jangan cepat marah sume2...tapi dengan cara mak tersendiri...bukan mak direct salahkan aku cam en.papa buat, ayah buat sume...

adoi...nape la aku kene hadapi sorg2...kenape la..kenape..?aku sangat merana la hari nie..kerisauan aku dah sampai tahap maksima dah..kesabaran aku dengan perangai mereka yang terlalu rilek dah sampai tahap dewa nie..membuak2 rasa nak memberontak..tapi tak bleh nak tunjuk camne...

last2 nampak cam aku jugak yang bersalah nanti....camne ek nak buat dorg sedar tentang mslh aku nie...tah...dah lama aku pendam..dah terlalu lama aku melihat kerilekan mereka sampai aku makan hati..merana aku nie..merana...

aku ingat nak merajuk hari nie..tapi aku puasa..abang plak demam...hrm..nampaknye kene pospone planning nak merajuk...aku nak merajuk konon..nak naik bas nak balik..nak naik komuter camne sume taktau..hadoi laa...kan best kalu aku majok ada org pujuk...selama hari ni aku tak penah majok dengan ayah..en.papa..dan atikah..tapi aku tak sampai hati nak buat sume tu walaupun hakikatnye aku sangat nak merajuk..aku rasa kalau aku merajuk pon takan ada org tau..ye laa..org cam aku nie kan..merajuk dalaman je..luaran aku gelak gak kekuat..dalam hati Allah je yang tau..

haishhh...

Ya Allah..sihatkan la anak aku Nik Zarief Amien...aku sayang anak2 aku...!! Kau permudahkan lah segalanya dan jangan lah kau menyusahkan hamba mu ini..amin....

~rYnn


~merajuk

haih...

ape la tajuk...semalam aku dah merajuk sebab en.papa lambat bagi adiah kat aku n aku nampak cam dia ala2 takde menunjukkan bunga2 untuk beli hadiah kat aku sempena anibersary aku tu.. hmmm...aku mesti la mengharap hadiah dari dia kan..hihii..tapi kalau dah dia tanak kasik aku nak buat camne..dia sebok katanya..tade masa nak gi carik adiah n belikan ape yg aku mintak tu..uwaa..kecik ati aku mendengar apa yang diucapkan dia tu..
takpe la en.papa...takde adiah pon takpe la..bukan nak sangat pon adiah dari en.papa tu, tapi hari yang istimewa mesti la kita nak layanan yg lain dari yang lain kan..hihiii...potpetpotpet..aku msg dia smlm..sampai tol hati dia cakap gitu kat aku..hrmmm..
satu hari aku monyok..bos aku pon perasan kemonyokan aku semalam...nak marah tak bleh nak jerit tak bleh nak ape sume tak bleh sebab aku kat opis...
stok memang nak menangis je semalam sebab kecik ati dengan en.papa...

tapi bila sampai dalam kete dia bagi gak adiah kat aku...tah2 tepakse gak gi carik..
dah la..aku tade mood nak cite pasal en.papa nie...aku istiharkan mogok 1 bulan...raya nati baru mtk maap!!! poorah!!!

~ryNn

Wednesday, August 18, 2010

~aniversary saya ini hari



nie gambo pas nikah (sah suami isteri)

aniberseri aku jatoh pada hari ni...19.08.2010

Nie Gambo Majlis tu

19.08.2006 tarikh aku kawen..dah 4 tahun meh..hikhikhikk..pejam celik2pejam celik pastu tak celik2 dah..hahahaa..kejap je masa tu berlalukan..anak pon dah ada 2 orang..comel pulak tu..cam aku kan..hihihiii...
adoi ai.. dah 4 tahun dah..kadang2 aku rasa cam takot plak..hihiii..bila dipikir2kan org cakap kawen ni cam main satu pertaruhan..kadang kala kalah dan kadang kala menang...

harap2 di jauhkan la sesemua tu dari keluarga aku..

ape2 pon aku sayang en.papa aku...anak2...
hihiiii~
Ni gambo honeymoon kat LAGUNA REDANG ISLAND RESORT

sebenarnya ada cite...tapi nanti la cite...emosi tengah tak setabil wooo!

~ryNn

Saturday, August 14, 2010

~Bye-bye Abang Man

Bos Bagik Hadiah Jam Besor (sebab tangan abg man kurus)

Alaa...pasnie kurang ahli la nak gelak kekuat buat org marah jer!!! :(

bye-bye abg man..

hmm...naik keje isnin nie boring la skit...abg man dah tade..ala...sunyi la kami yang tinggal nie..best sangat pale abg man nie..cume kadang2 kale disuatu ketika dan atau sebaliknya ketika dia tengah PMS je dia akan mengalami kekejangan mental yang tinggi dan boleh naik hangin tak tentu pasal...aku penah nengok dia ngamuk tendang almari...hehhh..busuk!!!

apo laa...org muda2 dok bandar besar dulu..sok2 dah tua nak pencen sok baru la balik kpg wat rumah bebeso kat kpg..lagi2 kalu aku nak balik kpg kelantan..sure nati wat umah besa cam istana...kakakkakaa...tanak aa..aku nak dok KL...nak dok appartmen je ngan en.papa nati bila dah tua2..hahhaa...nati bila mati payah plak org nak usung kebawah...hihiii...bukan ape..nati bila anak2 dah besar sure nanti anak2 akan merantau gak (kecuali aku yang tak penah merantau..asik dok bwh ketiak arwah mak..) dulu masa blaja dapat wat diploma enginering kat uitm, mak tak bagi..belaja kat UPM je mak kata..hihiihiiii...mungkin sebab mak tau anak dia nanti takbleh nak bawak course tu kot..hahhaa..ala..anak mak kan brutal..tapi sib baik tak gi..kalu aku amek engin sure aku takley nak menulis blog camnie kan..sure aku hitam melegam..pakteh aku cakap org pompuan tak sesuai amek engin tu..so aku ikot la cakap org2 tua...hehehhee...

balik cite pasal abng man...

jumaat lepas dia last..hmm..sedih gak la nak bye2 abg man..pasnie aku nak cakap jepon ngan sape lagi? slalu argue aku dan aku pon selalu argue dia..cam kucing dan anjing..tapi kami tade hal punya...hrmmm..arap2 pasnie abg fariz leh ikot jejak abg man yang sangat garang dengan project onwner...huhuuu...

ape2 pon saya mendoakan abang man SUKSES!! SUKSESS!! di tempat baru...kat ne ek... owhhh..rumah kanak2 kuala kangsaq...

bye abg man!! keep in touch...!!!

Motip = nak jadik pandai cam abg man wat TENDER / SEBUTHARGA !!

ryNn

~ adik dah start makan




Tengok....tengok la rhope adik yang asik menggedix je nie tau...hadoi...mamat nie sangat2 manja yang teramat..kalu tak nampak muke aku takpe..tapi kalu dia dah nampak montot aku nie belakang kalu dia akan menrengek2 menggedix manja panggey aku...eh...adik dah bleh sebut patah2 kata skit2... contoh cam mamamamammama...ammaa yengga porengge... papapapappapap... papa poooodah...hahahaa...aku selalu cobit pipi dia..kalu aku tengah sibuk masak kat dapor kalu dia nampak memekik mekik la dia memanggey aku nie...hadoi la si kecil yang sangat manja oiii...betol la org ckap anak yang minum susu ibu akan lebih manja dengan kita..pastu nati kalu aku da dokong mula la dia memuncungkan mulut dia seolah2 cam nak mengadu sesuatu sambil mulut membebel2...


adik dah stat makan...10 hb aritu genap 7 bulan dia...adoi tapi lom bleh merangkak lagi..risaunye!!! anak2 korg camne ek? hihiii

adik-adik...mama bahagia sangat sekarang dengan abang..adik..heh...tak dapat bayangkan cam org lain yang dah kawen lama tapi still takde anak...heh...bersyukur lakan..ada anak bujang yang comey dan ensem..hahaha...

MOTIP = Nak baby Gurl Plak lah pasnie..hahahaa!!

ryNn

Friday, August 13, 2010

~ tetibe ingat kat mak....

"mak...
if only i could reach the rainbow, i would pull it down and put your name on it, and put it back in the sky so people would know how colorful my life has been with you in it".

video

Adoi.....

~ Basi

Hadoi...
lamanye tak hapdet ini blog...semenjak menjak pose nie aku sedikit keletihan hendaknya...pepagi buta sesejuk gillos tu aku dah mangun seawal jam 4 pagi..hadoi...pagi nye..kan best kalu aku ley bangun lelambat sambil en.papa yang sediakan lauk2 sahur...huhuuu..betuah nye badan dapat minik cam aku kan..hahahhaa...jangan harap laa...kalu dah bangun sahur gamaknya satu rumah akan bangun..dari yang kecik hingga la tua...hahaha..yang kecik tu jgn cakap la..bila aku bukak je lampu automatik pale dia akan tegak..hadoi...sepoil la adik ni...puas aku bukak pintu bilik selow2 pon dia akan sedo jugak...so..aku kene banyak bersabar la lagi2 di bulan Ramadhan nie...hihiiii....

raya.....eh raya pulak...puasa sebenarnya nak cite...puasa kali nie aku rasa tenang sikit...kali ni puasa tahun yang kedua tanpa arwah mak yang aku sayang...haihhh..jangan lupa doakan mak jap gi b4 tido!!! hmmppph....mak tengah melawat aku nie...rindu giler!!! mak...mak...

dah...nak tukar tajuk ke sedih plak...bukan aa...bukan...aku nak cakap kali nie pose aku lebih rajin...hihiii....aku masak untuk family aku woo...nanananaananana..nyanyik la plak...bukan ape...tahun lepas masa pose aku membeso perot..tak larat na nak memasak bagai...membeli je la keje aku tahun lepas...pastu cam idup tak ley terima hakikat mak dah tade time bulan pose...asik meroyan je time pose tu...nak ngamuk je keje aku..pembawak budak ke ape ke aku tatau...tahun lepas sume org kene jaga hati aku sebab emosi aku tak stabil...dengan peknen nye...dengan mak baru ninggalnye...adoi...pejam celik pejam celik cepat je masa berlalu...tengok...aku dah semakin kuat menempuh hari muka...tahun lepas???

tahun lepas? agaknya tahun yang mencabar dalam idup aku kot...fuhhh...aku penah merajuk tanak turun dari opis aku sampai kol 7 korang tau? korang nak tau tak sebabnye...?

hahaha..kelakar....

asalnya aku janji dengan famly aku nak bebuka kat luar...sebab aku marah sangat kat bibik lama aku tanak sambung permit keje ngan aku terus aku hangin satu badan!!! rasa STRESSSS gileee babeng tak hingat tau!!! siap merajuk tanak balik lagi..tension..konon2 nye org kat rumah aku tu nati tak nak tolong aku settle masalah bibik camne...padahal sume (ayah dan en.papa) dah usaha carik bibik lain kat aku...rasa time tu dah tade tempat begantung dah..mana aku nak letak anak aku yang sulung..dengan aku nak besalinnye...mak aiii..ujian tol time tu...

malam tu plak kecoh satu famly belah mak aku datang umah melawat aku konon2nye aku mengalami stresss yg teruk...malam tu aku cam naik sheikh...hahhaa..abis aku pecahkan segala mak nenek barang dalam umah...hahhahaa..kelaka...sampai en.papa tepaksa telepon pakngah aku kat melawati....so...malam tu ramai2 turun umah aku menenang kan keadaan aku yg cam kuda liar....

gila tekanan aku puasa tahun lepas....

tekanan dan tak boleh menerima hakikat aku kehilangan mak...hrmmm...dah la peknen kan...aku 2 kali gi klinik sebab stress masa mengandung...dokter cakap tak baik utk kesihatan aku dan baby...so aku kene elakkan stress...huhuhhh...tah..time tu rasa cam nak bunuh diri pon ada...macam2 prangai aku buat...

alhamdulillah ayah, en.papa, adik dan anak aku paham keadaan aku yang tengah ngandung...emosi betol2 tak setabil kan... gile kan...agak2nye kalu famly aku n takde sokongan dari kaklong, angah, afnie, makngah n pakngah confirm aku sekarang tak leh menulis blog nie...serius beb...aku mengalami tekanan perasaan yang terlalu teruk dulu...hadoi...syukur sume tu dah sikit2 pergi dari idup aku nie...macam2 aku paksa en.papa buat...adoi...sib la dia saba kan...takot aku nak ngandung lagi bila difikir2kan...

rasa kehilangan yang amat2 teruk hingga terbawak2 dalam diri nie sangat teruk!!!

parah...uishhh....banyak kes woo time aku pegnen...tah...sib sume tu dah tak ada lagi...kejadian mcm tu sume akan jadik bila hati aku mula susah cth macam bila aku pikir bibik aku tanak sambung keje aku akan jadik tetekan...maklom la..org lelaki (ayah dan en.papa) mana la nak becakap sangat...dorg mana paham ape yang aku pikirkan...org lelakikan simple n cool je..ada masalah pon ley rilek2 lagi..hadoiiiii..aku mmg tak paham org laki yang sangat cool dan rilek2 nie cth cam ayah aku dan en.papa....aku je yang kalot malot...hehhhh..tak adil!!!

aku pon penah marah2 time aku tau ada org pompuan MSG2 ayah aku...hahaha..gilak!!! aku ngaruk satu umah...sampai sekarang nie ayah takot ngan aku...bley tak...patot aku takot ngan ayah nie ayah lak takot ngan aku...hahhahaa...yelah... mak aku baru ninggal maa...ada lak betina gatal dok menggoda bapak aku!!! hape korg ingat kalu bapak aku tu tua ganyut dan tak berharta ada org nak??/ nie bapak aku tu duda ensem dan kaya raya tau...wah gitu...bukan la...bukan kaya raya, tapi senang la..pencen dia gi..pencen mak aku gi..dah la bapak aku tu bukan jenis sosial punya org....hrmmm....mana duit dia nk abis?meh aku abiskan...haha...bejalan stat thn dpn ayah bayar kos..huhuuuu...

eh...dah la cite pasal stress...jom tgu n3 lepas nie...

cite ada MARIIIIIIIII~ (cam en.kamarul+abg man slalo cakap) hahahaaa

~ryNn

Wednesday, August 4, 2010

~rasa sedih itu kembali

hadoi...
nape nie...
malam nie en.papa takde..gi main badminton...aku dok umah dengan anak2 dan bibik...anak2 comel mama comel sume dah tido..abang merajuk tido dgn bibik dalam bilik bibik...bukan ape..aku marah dia tadi sebab pukol adik dia...haishhh...biasa tol pukul2 adik nie!! dia tak nangis tapi memberontak lari bilik bibik..mintak susu dengan bibik sume buat dengan bibik dia...adoii...rasa besalah lak marah dia..tapi kalu tak marah dia buat lagi nanti..payah...

sebenarnye bukan tu aku nak cite...hrmmm...nak cite pasal kak siti...adoi...dia baru je meninggal ari ahad lepas...saya sangat tekejut badak...teros rasa kesedihan nie datang balik...aku bukan bulih kalu cite sesedih nie..uwaaa...aku dah lalui semua tu...saat2 bila dokter cakap " masa mak u dah sampai...minta semua ahli keluarga ada dekat dia saat nie"..jatuh ..bederai..hancor...luluh ape dalam hati aku nie...hancooo...hancoooo...mak...mak...anak mak masih perlukan mak disisi anak mak nie mak...

aku nak imbas kembali saat2 terakhir tu rasa cam tak sanggup...kalu jari ni terus gagah menaip ada la..kalu tak...maksudnya aku mengalami kesedihan melampau...malam sebelum mak ninggal mak ok je...ok...malam tu aku belikan dia mushroom soup pizza hut dengan bread stick yang dia suka makan...banyak dia makan...:(

pagi tu jaga mak cam biasa kat hospital...borak2 gelak2...mak cakap nanti kalu mak balik umah nanti mak nak beli tilam baru..mak kata tilam mak tu sakit pinggang..yelah..tilam katil bujang kat bawah umah mak tu hanya tilam bibik piah aku dulu...tak sempat nak beli yang baru sejak mak kuar IPR...aduh....aku kata ok mak!! nati mak kuar kita jaga kesihatan mak baik2..ayin akan jaga mak mcm dokter...ayin akan suruh abang zarief jadik dokter...senang dia nak rawat mak...segar lagi dalam ingatan nie..mak kata..ayin...takan ko nak anak sorang je...uwaa...mak..mak...mak dah ada sorg lagi cucu mak...mak tak sempat tengok...ayin rindu mak!
dok borak2 tu aku bia mak tido...walaupon mak pakai oksigen kat mulut tu...mak still nak borak2 gelak2 dengan aku...kali terakhir aku dapat borak gegelak manja dengan mak...tetiba mak cakap mak takley napas...adoi...aku lari pangil dokte...lama mak bethan...dari kol 1tghr ari jumaat mak sakit sampai kol 1 malam tu mak hembuskan nafas dia yang terakhir...genggaman tangan mak masih aku terasa...mak...ayin rindu mak...

bila mak nak pegi tu mak cabut oksigen dia...aku pakaikan balik...mak pakai la oksigen nie mak..kesiankan ayin mak...tolong mak...aku pujuk mak...mak cakap...ayin....biakan mak kejap je...bagi mak masa kejap je...jangan kacau mak kejap ye...aku redho...aku biakan je mak...yassin aku sambung baca dan terus call atok acik suruh naik...bila atok naik...mak cakap...cik...sampaikan maaf pada sume org cik...dah nak pegi sangat nie cik....aku teduduk!!!!!!!

mak.....!!!!
dalam hati cakap...mak...tolong la kesiankan ayin mak...mak....atok acik dah cakap dengan aku...biakan mak pegi dengan tenang..jangan sekat2 dia...mak...ayin redho mak...dalam hati kata...ya allah....mak aku nak tinggalkan aku selamanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
!

ayat terakhir dia sebelum mengucap.............

ayin....ayin mana????

aku.....aku ada sebelah dia...genggam tangan dia dan berkata.....
mak....ayin ada dengan mak...ayin sebelah mak mak...mak pegi la...mak jangan risaukan ayin...ayin akan jaga diri ayin....ayin redho....mak pegila mak...jangan pandang belakang lagi....

SUMPAH!!!SUMPAH aku tak tau dari mana kekuatan tu datang.....

mak pon mengucap...dan terus pergi meninggalkan aku...kuat betol mak mengucap..aku redho dengan ujian mu ya allah...aku redho...tapi hakikatnye aku cukup kehilangan....
aku kehilangan org yang paling menyanyangi aku...sampai akhir nyawa dia akan risaukan aku...mak...ayin selalu buat mak risau...ayin bukan anak yang baik kan mak...

aku janji dengan mak nak potong kuku dia ari jumaat tu...tapi aku hanya sempat mandikan jenazah arwah...

mak...ayin sangat rindukan mak...semoga mak bahgia disana..mak tak perlu risaukan anak mak nie yang selalu buat ati mak susah dengan kenakalan anak mak nie...maafkan semua dosa2 ayin mak..maafkan...

mak...ayin akan sentiasa mengutus doa utk mak...doakan ayin mak...macam selalu mak buat setiap kali mak solat..sesungguhnya doa mak itu makbul...selama mak hidup dan mak tak ada mak sentiasa memberikan keselesaan dan kesenangan pada anak mak nie..

ayin berdoa agar keluarga kita kembali bersama di syurga nanti...ayin sayang mak!!!

~ryNn

Monday, August 2, 2010

~Ayam Golek

masa kursus aritu dok tekinja2 dengan en.papa nak makan ayam golek...uwaaa...akhirnya dapt merasa..tapi tak sedap mana pon..lebih poyo dari rasa...lalallaa..

Ni la ghopeeee ayam golek yang dok sebok diperkatakan...

En.papa yang selalu mengkotakan permintaanku untuk mentekedarahhhhhhhhhhhhh~~~

Muka aku yang seronok dapat makan ayam....


Kata tak dedap...tapi ninggal nulang gakssss..upssss!

~ mari memasak bersama keluarga

Yeai....

saya suka...kali nie saya mendapat puji-pujian dari ayah + en.papa kerana berjaya memasak sipot sedut gulai lemak + keladi... ape....korang ingat aku main2? ingat aku tak pandai masak? boleh belah....tanya en.papa la ape aku masak sedap ke tak...tengok la perot dia tu..wahahhaa...bukan aku tak pandai masak cuma aku tade masa je nak masak...jadik dah sesebok gi pasar, membersih dan menstoragekan ikan2 dan segala2 nya dalam peti ais kini giliran untuk memasak pulak...huhuuu...tengahari sabtu tu famly aku dihidangkan dengan masakan aku sendirik...lalallalala...aku hanya nak try2 je masak siput sedot tu..sekali menjadik plak cam rasa mak aku masak...bertambah2 ayah n en.papa aku makan...lalallaa...sodap....

jom tengok bukti...!!

Ni Siput sedut masak gulai lemak campor keladi..mabelesssss!

Muka puas hati dapat masak dengan jayanya + sodap (kata ayah + en.papa)..mashallah rambot!!!!

dan ini adalah heroku yang banyak membantu....llalalalallll..coba tekaa....siapakah dia...lalalalalalala...

tapi...pas siap sume satu je aku dapat rasa + tau...sedap ke tak sedap ke itu tak penting..yang penting keikhlasan aku memasak untuk keluarga tesayang aku....hihihikkk..rasa yang sedap tu macam bonus je kat aku....yess...


Menu hari sabtu aritu = masak lemak siput+keladi
Ikan Gelama goreng
Kacang Panjang Goreng
Air Oren Sunquick
++ kasih sayang sebanyaknye...!!!----> ramuan menu utama!


Motip = nak boyotkan lagi peyot en.papaku...lalalallala

~ryNn

~Pasar Borong Selangor

ekekekkee...

bukan ape... saje je nak gelak...sabtu ahad lepas merupakan sabtu ahad saya yang cemerlang sebagai isteri dan mama dan sebagai seorang anak...citenye camnie

masa petang jumaat time en.papa amek dari opis dok cakap kat dia boring pasal selalu sangat dok makan dinner kat luar...sangat boring + mahal plak makanan-makanannye yang aku pesan...tapi sebenarnye aku lebih dari kesiankan ayah+ en.papa + atah adik aku tu...asik makan luar je...sesekali nak gak makan best2 cam ada arwah mak aku... nati kalu anak2 aku dah besar ada gak dorg teringin rasa rindu nak makan makanan yang aku masak plak cam aku rindu masakan mak...uwaaaaaAAAAA......

SO...aku pon mencadangkan pada en.papa.... " paaaa...esok kite gi pasar borong nak...boring la makan kat luar...jom la kita masak bersama-sama mengeratkan silaturahim...ekekekkeke" sambil tengok en.papa kelip2 mata konon comel....
"mama nak masak ke? betol ke? papa tak kisah...jap..call cik ros tanya pasar tu bukak kol wape" sambil capai hp terus call SIL aku yang dok kat equine....
rupe2 nye pasar tu bukak kol 6 pagi....pepagi buta lagi kami dah bangun untuk ke pasar borong untuk memborong apa yang patot...tebiat ape ke haku nie nak masak plak kali nie...hihiii....ingat kannak pegi pasar tu sensenyap...sekali si kubang bangun plak...melalak2 nak membontot...grrrrr....sesubuh supie tu la dia nak ikot...baik la tido lagi best...pas solat kami pon terus berdesup ke PASAR BORONG SELANGOR yang kat Equine tu....jom tengok bukti kehadiran aku di sana...best wooo...banyak pilihan...

Muka semangat nak memasak....hahahhahh

Bz Body punya anak nak ikot jugak!!!

best woo...nak tengok ape aku masak? jom...next entry....lalalalala

~Keletihan Melanda

Phewww...

Saya sangat letih...bukan ape...minggu lepas adalah minggu yang sungguh sibuk...nak hapdet blog pon tak sempat...ekekeke...okok..delay update eh...cite satu2 ye kawan2...

jengjengjeng....waktu rehat sekarang...sume kene bagi tau...kang kate aku takde keje plak dok hapdet blog...wawawawaaaa...manyak chantik...kadangkala minda kene rehat..buat sesuatu yang kita suka dan minat pastu kita kembali koncentred wat keje kita baru keje leh selesai seperti yang sepatotnye..wakakakaa...

nak cite nie...

saya dah abis kursus...dah dapat sijil...yeaiii....!!! tapi kene pegi lagi kursus memandangkan objektif kursus nie tak tercapai...huhuuuu....


Dah dapat sijil....


tahniah!!!!

~ryNn

Segalanya Bagiku

♥♥♥...:::Carta Keluarga Saya:::....♥♥♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

background